BOUWGROEPEN
De bouwgroepen zijn het kloppende hart van de Gondelvaart op Wielen. Met creativiteit, toewijding en teamwork bouwen zij de prachtige gondels die ons evenement zo bijzonder maken. Kom hier meer te weten over de verschillende bouwgroepen en hun creaties van dit jaar.
Drogeham 4
Formule 1
Lights out and away we go! 12 december 2021 een datum die elke racefan zou moeten kennen. Het was de dag waarop Max Verstappen in een zenuwslopende finale in Abu Dhabi zijn eerste wereldkampioenschap veroverde. Nu drie jaar later genieten we nog steeds van de spanning van de Formule 1. Niet alleen op tv maar ook hier in Drogeham! Hoor de V6-motoren brullen en zie het rubber smelten als sneeuw voor de zon. Deze geluiden zijn niet zomaar geluiden - ze vormen de hartslag van een sport waarin 20 coureurs het hele jaar door strijden voor de ultieme prijs: de wereldtitel. Maar het is niet zonder risico’s. Elke race vraagt van coureurs dat ze tot het uiterste gaan met alle gevaren van dien in hun bliksemsnelle bolides. Wie zal deze keer op de hoogste trede van het podium staan? Zal Mercedes hun dominantie heroveren of zal Ferrari hun glorietijd doen herleven? Kan McLaren voor een verrassing zorgen of gaat toch onze eigen Max Verstappen weer de champagne laten knallen? Terwijl we in spanning wachten op het antwoord, geniet van de strategische zetten, net zoals de precisie van elk zorgvuldige geplaatste dahlia.
Om 'e Dyk
De Zigeuners
Zigeuners, Gypsies, Guanos, Egyptiers, Tsiganes. Allemaal verschillende namen voor een volk zonder land, maar wel met eigen taal en cultuur. Hedendaags wordt deze bevolking de Roma of Sinti genoemd. De bevolking reist al vanaf de 9de eeuw de wereld over. In de middeleeuwen probeerden zij al reizend aan de kost te komen, dit kon, doordat er op dat moment niet of nauwelijks sprake was van persoonsregistratie en nationale landsgrenzen. Dit deden zij als muzikant, waarzegger, ambachtsman of geneeskundige. De Zigeuners ontdekten in de middeleeuwen in Europa dat hun exotische uiterlijk en afgezonderde leefwijze hen een mysterieus aura gaf. Deze mystiek trok nieuwsgierigen aan die hun toekomst wilden weten. Als de zigeuner goed kon acteren een beetje wiskundig talent bezat, snelle handen en vingers had en - vooral - als je over een rijke fantasie beschikte dan kon er goud geld verdiend worden. Hiervoor gebruikte de zigeuner de glazen bol, handlijnen of tarotkaarten. Om nog wat extra eruit te halen werd de bezoeker tijdens het ritueel ook nog wel eens gerold door een tweede persoon. Letten jullie op? Wat zal de toekomst zijn van deze spirituele bijeenkomst? Trekt de zigeuner de kaart met “de liefde” wat symbool staat voor alles rondom de liefde? Of ziet ze in de glazen bol dat er onraad op komst is?
Roen om 'e Toer
Once upon a Dream
Er was eens... Het begin van talrijke sprookjesboeken. Al na een paar zinnen zweef je in gedachten weg in een fantasierijk verhaal waarin alles mogelijk lijkt. Het voelt alsof je op de wolken drijft naar een andere wereld. Het verhaal uit je boek lijkt tot leven te komen! Al snel zie je de prachtig versierde torens van een sprookjeskasteel verschijnen. Daarna zak je via een romantisch ogend bruggetje af naar iets oogstrelend moois. Een prachtige prinses in een wonderbaarlijk mooie jurk. De aanblik is adembenemend, zo kleurrijk en vol met de mooiste bloemen. Dan zweef je in je eigen gedachte verder...
De Jeugd
Dia de los muertos
In Mexico viert men feest op 1 & 2 november, Dia de los Muertos, de Dag van de Doden. Op deze dagen herdenken de Mexicanen overleden dierbaren, hun leven wordt gevierd. Dus niet op een verdrietige manier, maar juist met veel gezelligheid, muziek en lekker eten. De straten worden versierd met slingers, kaarsen en bloemblaadjes. Kenmerkend voor dit feest zijn de skeletpoppen en dan met name de schedels met de opvallende kleuren. Deze ‘Calaveras’ zijn een eerbetoon aan de geliefden. Al deze symbolen weerspiegelen de feestelijke en spirituele aard van Dia de los Muertos. Net als in Drogeham trekt een grote parade door de straten van Mexico City. De versierde skeletten staan centraal tijdens de parade. Bouwgroep De Jeugd brengt dit bijzondere feest dit jaar graag naar Drogeham. Daarom presenteren wij u de gondel ‘Dia de los Muertos’!
De Musketiers
The Wizard
Tovenaars hebben in de middeleeuwen veel angst en bewondering getoond. Ook al werd het vaak gezien als zwarte magie en kon je daarvoor de doodstraf krijgen. In deze tijd worden ze vaak gezien als wetenschappers die proberen de wereld beter te maken met nieuwe middeltjes, zoals brandstof, medicijnen e.d
Lyts-Begjin
Stormram
Sluit deuren en ramen Barricadeer de weg en vergrendel de poort. Helaas, dit alles zal u niet beschermen Er is geen houden meer aan Want Lyts Begjin trekt ten strijde En wij komen niet alleen Wij nemen iets bijzonders mee Wij banen onszelf een weg Langs huizen en gebouwen Drogeham zal het ervaren Want wij rammen door met onze STORMRAM
Dacapo
Olympic
De Olympische Spelen en muziek vormen samen een krachtige combinatie. Tijdens de Spelen worden atleten geïnspireerd en gemotiveerd door muziek van nationale volksliederen tot opzwepende nummers tijdens de openingsceremonie. Muziek brengt emotie, verbindt culturen en versterkt de gedenkwaardige momenten van triomf en nederlaag, waardoor de Olympische Spelen een onvergetelijke ervaring worden voor zowel deelnemers als toeschouwers
De Fjouwersprong
Het Zandmannetje
Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van Klaas Vaak oftewel ‘het Zandmannetje’. Hans Christian Andersen beschreef hem al in 1842 en in de jaren zestig was hij dagelijks op de Nederlandse TV te zien. Tegenwoordig woont hij in een heus zandkasteel in het Eftelingse Bosrijk samen met zijn zandkabouters. Zij produceren het zand dat Klaas Vaak gebruikt om zijn werk te kunnen doen. Gezeten op de rug van zijn trouwe uil Oehoe Houdoe vliegt deze kabouter elke nacht langs, slaapzand strooiend in de oogjes van alle kinderen, zodat zij rustig kunnen slapen en dromen over de meest fijne dingen. Slaapzand, eh, slaap zacht..!
Aeres Buitenpost
Fan it plattelân nei tun op ’e hichte
De landbouw in onze streek is in de afgelopen drie generaties veel veranderd. Van kleine gemengde bedrijven met de nadruk op melkvee, doorgroeien naar schaalvergroting en specialisatie. Nu staan we op een keerpunt. Hoe gaan we om met natuurbehoud en biodiversiteit en kunnen we duurzaam gezond voedsel produceren? In deze eerste gondel van Aeres Buitenpost proberen we die thema’s te laten zien. De drie generaties zijn gesymboliseerd in 75 jaar onderwijs.