Nieuws

49ste Gondelvaart op wielen gaat door!

Tijdens de blokhoofdenvergadering op donderdag 23 november jl. werd er door een groep en een buurt aangegeven niet zeker te weten deel te nemen aan de 49ste editie van de Gondelvaart op wielen. Als deze twee groepen niet mee doen zou dit het einde van de Gondelvaart op wielen betekenen. Het bestuur heeft de buurt en de groep twee weken de tijd gegeven om te zoeken naar mogelijkheden om toch een “ ja” te geven voor een 49ste Gondelvaart op wielen. Het blijft voor onze kleine brinkdorpje lastig om vrijwilligers en de tijd te vinden voor dit prachtige evenement. De Gondelvaart op wielen heeft zich in de loop van de jaren ontwikkelt tot een prachtige bloemencorso, het niveau is hoog en om de tijd te vinden om elk jaar weer een wagen te bouwen blijft een lastig punt.

Drogeham laat zien dat we niet zomaar opgeven. Vele gesprekken en mogelijkheden zijn er besproken en op donderdag 7 december 2017 hebben beide groepen aangegeven door te gaan. Dit betekent dat de datum van 21 en 22 september 2018 in de agenda’s gezet kan worden. Er zijn al mooie ideeën genoemd en het belooft wederom een spektakel te worden.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Topdrukte bij de Gondelvaart op wielen in Drogeham

Wat was het een bijzonder jaar voor de inwoners en voor ons als organisatie. Naast het verlies van onze voorzitter Willem Koster hebben wij ook te maken gehad met een storm en met een vreselijke brand, waar gelukkig geen gewonden zijn gevallen, maar wel de gondel van Om’e Dyk is afgebrand.

Maar Drogeham is er sterker uitgekomen, iedereen heeft zijn krachten gebundeld en hebben er voor gezorgd dat er 10 prachtige gondels op het parcours stonden. De bouwers van de gondel Om’e Dyk hebben er voor gezorgd dat er een nieuwe gondel op het parcours stond. Dit was niet gelukt zonder de hulp van vele mensen, en de sponsoren. Met zijn allen hebben zij ervoor gezorgd dat Om’e Dyk alsnog iets op het parcours konden zetten. Als organisatie hebben wij geen woorden voor de resultaten die de buurt hebben neergezet. Wij mogen met zijn allen terug kijken op een apart jaar, maar ook een succesvol jaar.  Er waren ontzettend veel bezoekers, dat geeft de bouwers en ons als organisatie de energie en kracht om door te gaan.

Wij willen alle vrijwilligers, sponsoren bedanken voor de hulp die wij in welke vorm dan ook hebben gekregen, ook namens de (buurt) groepen. En ook u als bezoeker, wij vinden het fantastisch dat u elk jaar weer naar het kleine Brinkdorpje komt om te kijken naar al het werk wat de bouwers voor u hebben neergezet.

Drogeham mag trots zijn op dit evenement, in november zullen wij als bestuur met de bouwers beslissen of er een 49ste Gondelvaart op wielen zal plaatsvinden.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Gondelvaart op wielen verrast u steeds weer

Als bestuur van de Gondelvaart op wielen in Drogeham nodigen we u van harte uit om de gondelvaart op wielen op vrijdag 22 en 23 september a.s. te komen bezoeken. Alweer de 48e editie!!!!

Ook dit jaar is het ons weer gelukt de gondelbouwers enthousiast te maken voor deelname aan dit evenement, want zonder gondels geen gondelvaart op wielen.Het resultaat mag er dan ook weer zijn.  De buurtgroepen hebben de afgelopen maanden weer hard gewerkt om hun creatie gereed te krijgen. Ten eerste om als deelnemer aan de wedstrijd zo hoog mogelijk te eindigen en ten tweede om u als toeschouwer een groot plezier te doen zodat u tevreden huiswaarts kunt keren.

Achter de schermen wordt bijna het hele jaar gewerkt aan de voorbereidingen. Grote bewondering hebben wij dan ook voor al die vrijwilligers, al die mensen die zich inzetten om de gondelvaart op wielen tot een succes te maken.En het resultaat mag er zijn. De aantrekkingskracht van het evenement beperkt zich niet alleen tot mensen uit de omgeving van het oude Brinkdorp, uit de wijde omtrek komen belangstellenden naar Drogeham om het schouwspel van Bloemen, Figuratie en Licht van nabij mee te maken.

Dit jaar zijn de ontwerpen weer divers en verrassend:

De Bining Oktoberfest
Om’e Dyk Zigeuners
De Fjouwersprong Living Art
De Musketiers Aaseters
De Trochsetters King Kong
De Jeugd The Phoenix
Chr. Brassband DA CAPO Hamster Maestro
De Buorren Jungle Book
Bosma – Delte Rio
Roun Om’e Toer – Ikkerham Ik hou van Holland

Beide avonden begint het spektakel om 20:30 uur, maar we adviseren om op tijd te komen zodat u op tijd aanwezig bent voor dit evenement. Entree bedraagt € 5,-  en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis meekijken.

Wij nodigen u uit om erbij te zijn. Om het spektakel in Drogeham mee te beleven.Om de gondelreuzen aan u voorbij te zien gaan,  muzikaal begeleid door fantastische korpsen, om de sfeer te proeven en om u te laten verrassen.

Daarom, graag tot ziens op vrijdag 22 en zaterdag 23 september in Drogeham.

 

Bestuur Gondelvaart op wielen Drogeham

Plattegrond parcours

———————————————————————————————————————–

Verslagen en verdrietig zijn wij door het overlijden van onze voorzitter

Willem Koster

Wat is een Gondelvaart op wielen zonder Willem Koster? De Gondelvaart op wielen
betekende zoveel voor jou, elk jaar organiseerde jij met zoveel passie en plezier dit evenement.

We kunnen niet geloven dat je er niet meer bent, het zal nooit weer hetzelfde zijn.

Lieve Anneke, Sija en Dikkie, Jetze en Antsje, kinderen en verdere familie en vrienden, heel veel sterkte met dit enorme verlies.

Bestuur Gondelvaart op wielen

Rick Stienstra
Roana Plugge
Hendrik van der Veer
Marinus Kootstra
Edwin de Jonge
Dineke van der Weij
Jellie Hamstra

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————-

 

 

 

 

 

Gondelvaart op wielen nieuwe traditie op Inventaris Immaterieel Erfgoed

Zeven nieuwe tradities zullen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland worden geplaatst. De traditiedragers hebben allemaal laten zien dat hun traditie levende cultuur is die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zij zetten zich actief in om die traditie toekomst te geven. Op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland staan nu met deze nieuwe zeven erbij, in totaal 110 tradities.

Deze tradities zijn:

Noaberschap in de lokale uitvaart lijkt nog het meest op een verzekering in natura. Alle leden van een uitvaartvereniging zijn in principe als vrijwilliger betrokken bij een lokale uitvaart. Er zijn nog circa achthonderd lokale uitvaartverenigingen actief in Nederland.

De techniek van het weven is door de eeuwen heen hetzelfde gebleven, maar er wordt nu ook met nieuwe materialen geweven en geëxperimenteerd. Vereniging Weefnetwerk gaat digitale cursussen aanbieden en verder innoveren in het ambacht om jongeren te interesseren.

De gondelvaart op wielen in Drogeham is een avondoptocht van met verlichting en dahlia’s versierde praalwagens. De traditie wordt gedragen door een enthousiaste groep vrijwilligers die hun kinderen de traditie met de paplepel ingeven.

De Drentse boermarke is een traditionele bestuurlijke organisatie waarin bewoners gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor een leefbare samenleving. De traditie wordt binnen families doorgegeven.

Het Alkmaars Kaasdragers Gilde heeft naast de taken op de kaasmarkt een aantal kenmerkende eigen tradities. De leden zetten zich in om de traditie door te geven en waar nodig met ontwikkelingen mee te groeien, zoals het altijd gedaan heeft.

Het Paasvuur Espelo leeft enorm onder de lokale jeugd, die de traditie steeds doorgeeft aan een nieuwe generatie. De gemeenschap is zich heel erg bewust van het belang van de paasvuurtraditie voor de sociale cohesie.
Op 8 oktober wordt er in Alkmaar herdacht en gevierd dat de stad respectievelijk werd bezet en bevrijd in 1573. De kernwaarden van Alkmaar Ontzet zijn herdenken, vieren en verbinden.

Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed
Elk jaar zijn er vier momenten waarop voordrachten voor plaatsing van een traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland getoetst worden door een onafhankelijke commissie. Als de ingediende plannen aan de gestelde criteria voldoen, kunnen ze geplaatst worden. De vraag is niet of een traditie uniek, eeuwenoud of typisch Nederlands is, het gaat erom dat een traditie dynamisch en levend is, dat er groep mensen achter zit die de traditie ziet als onderdeel van hun cultureel erfgoed en die activiteiten ontwikkelt om die traditie toekomst te geven. Deze procedure is gebaseerd op de UNESCO Conventie ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, waarbij de beoefenaars van tradities een centrale rol spelen. De Nederlandse regering ondertekende dit verdrag in 2012 en wees het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland aan om de uitvoering van dit verdrag te coördineren. Daarbij hoort ook de samenstelling van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

 

Meer weten over de nieuwe tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland? Kijk op www.immaterieelerfgoed.nl/nieuws.

 

Willem Koster
Voorzitter

 

 

 

 

” DROGEHAM – Op donderdag 31 maart was er weer de blokhoofdenvergadering van de Gondelvaart op wielen. Tijdens deze vergadering werden de ontwerpen gepresenteerd. Het bestuur werd verrast! Niet alleen werden er tekeningen en maquettes gepresenteerd maar ook kwamen er figuranten hun ontwerp toelichten. Daarmee is er een vernieuwend item toegevoegd aan de vergadering en blijft het een verrassing hoe de gondels eruit komen te zien.

De volgende onderwerpen zullen voorbij komen tijdens de 47e editie:

Marie Antoinette
James Bond
Wolf
Flinstones
Monster Truck
Woezel & Pip
Carnaval van Venetië
Frozen
Las Vegas

het onderwerp van DACAPO is nog niet bekend.

Dus zet 23 en 24 september alvast in de agenda. Op beide avonden begint het om 20.30 uur.”

Foto’s 2015 toegevoegd

In de fotogalerij zijn de foto’s van de Gondelvaart op Wielen van 2015 toegevoegd.

********************************************************

 

Gondelvaart op wielen steeds weer verrassend apart

Als voorzitter van de stichting gondelvaart op wielen Drogeham nodig ik u namens het bestuur van harte uit om de gondelvaart op wielen op vrijdag 23 en 24 september a.s. te komen bezoeken. Alweer de 47e editie!!!!

Ook dit jaar is het ons weer gelukt de gondelbouwers enthousiast te maken voor deelname aan dit evenement, want zonder gondels geen gondelvaart op wielen.Het resultaat mag er dan ook weer zijn.  De buurtgroepen hebben de afgelopen maanden weer hard gewerkt om hun creatie gereed te krijgen. Ten eerste om als deelnemer aan de wedstrijd zo hoog mogelijk te eindigen en ten tweede om u als toeschouwer een groot plezier te doen zodat u tevreden huiswaarts kunt keren.

Achter de schermen wordt bijna het hele jaar gewerkt aan de voorbereidingen. Grote bewondering hebben wij dan ook voor al die vrijwilligers, al die mensen die zich inzetten om de gondelvaart op wielen tot een succes te maken.En het resultaat mag er zijn. De aantrekkingskracht van het evenement beperkt zich niet alleen tot mensen uit de omgeving van het oude Brinkdorp, uit de wijde omtrek komen belangstellenden naar Drogeham om het schouwspel van Bloemen, Figuratie en Licht van nabij mee te maken.

Onze dank gaat nu al uit naar de gondelbouwers, vele vrijwilligers die zich hebben ingezet en gaan inzetten, de Provincie Fryslân en de Gemeente Achtkarspelen, voor hun bijdragen financieel en materieel, de adverteerders en evenement- sponsoren, die het ons financieel mede mogelijk maken om de gondelvaart op wielen in deze opzet te blijven organiseren.

Ik nodig u uit om erbij te zijn. Om het spektakel in Drogeham mee te beleven.Om de gondelreuzen aan u voorbij te zien gaan,  muzikaal begeleid door fantastische korpsen, om de sfeer te proeven en om u te laten verrassen.

Daarom, graag tot ziens op vrijdag 18 en zaterdag 19 september in Drogeham.

Willem Koster

Voorzitter stichting

Gondelvaart op wielen Drogeham

 

Instagram